Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Asterales -> familia Compositae

Vrsta

Latinski naziv

Achillea ochroleuca Ehrh.

Srpski naziv

Peščarski stolisnik, bledožuta hajdučka trava, Kitajbelov sporiš


Opis vrste

Višegodišnja biljka, visoka 20-40 cm. Stabljika jednostavna, uspravna, ± vunasto dlakava. Listovi ± pustenasto dlakavi ili skoro goli, pravilno češljasto-perasto deljeni, sa linearnim režnjevima; režnjevi 2,5-3 mm dugi, po obodu celi. Glavice 4 mm široke, stoje u gustim gronjastim cvastima. Cvetovi beli, a obodni žućkastobeli, upola kraći od involukruma, sa 1,5 mm dugim jezičkom i sa 3 tupa zubca. Ahenija siva. Cvetanje: VI-VII.
Raste na suvim peskovitim mestima. Pontsko-panonska vrsta, rasprostranjena je u arealu koji čini područje od južne Rusije do Panonske nizije, sa Dunavom kao zapadnom granicom. Kod nas je zabeležena samo nekoliko puta na peščarama između Dunava i Tise i uz Dunav, sve do donjeg toka (Ramski pesak). Nekada je živela i na Subotičko-horgoškoj peščari, ali je odatle izumrla. Zbog izuzetne retkosti (samo 2 savremena nalaza u Srbiji) strogo je zaštićena vrsta.

Stari naziv: Achillea kitaibeliana Soó
Autor: Jožef Dožai


Galerija slika
[ Ne postoje slike za izabranu vrstu. ]


Status zaštite vrste


Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva: Prilog I Strogo zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva;


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović


Smrtovnice Osmrtnice