Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Asterales -> familia Compositae

Vrsta

Latinski naziv

Centaurea biebersteinii DC.

Srpski naziv

Umrljani različak, venčasti različak


Opis vrste

Dvogodišnja ili ozima biljka s debelim glavnim korenom. Stabala ima 1-20, vitkih i uspravnih, visokih 30-100 cm, gornjeg grananja.
Donedavno vrsta, sada se vodi kao podvrsta (u stvari takson unutar sekcije) hrapavog različka (Centaurea stoebe) – za detaljniji opis vidi tamo. Razlikovanje nije lako, literatura navodi da je ova vrsta raširena po južnom do istočnom delu kontinenta (australis = južni). Nije ga lako razlikovati ni od vrste Centaurea diffusa sa kojom je na deljenim staništima zabeležena i hibridizacija.
Prema izveštajima korov koji je tek odnedavno proširio svoj areal ne samo na Evropu već i Ameriku pre svega na Severozapadne SAD i Kanadu. Biljka ima nezahvalan status jedne od 124 najozloglašenijih invazivnih biljaka na planeti. Širi ga poljoprivreda i transport, a spontano napreduje semenjem. Širenje je najizraženije na ruderalnim mestima i sekundarnim staništima (npr. krčevine šuma), što ukazuje da i ova vrsta popunjava ekološki niče lokalnih vrsta na izgubljenim i degradiranim staništima.

Sin. Centaurea stoebe subsp. australis (A. Kern.) Greuter; Centaurea australis A. Kern.; Centaurea micranthos (Griseb.) Hayek, Centaurea maculosa auct. non Lam.
Autor: Jožef Dožai


Galerija slika
[ Ne postoje slike za izabranu vrstu. ]


Status zaštite vrste

Invazivna vrsta - status nedovoljno poznat (DD)


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović


Smrtovnice Osmrtnice