Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Apiales -> familia Apiaceae

Vrsta

Latinski naziv

Peucedanum officinale L.

Srpski naziv

Slatinsko devesilje, slatinska siljevina, raskovnik


Opis vrste

Višegodišnja i do 2 metra visoka robustna biljka. Stablo je golo, delimično crvenim prevučeno, pri osnovi okruženo vlaknastim listovima na stabljikama koje izviru iz korena. Nakon otvaranja (VI-IX) cvasti složene od zelenkastožutih cvetića stoje u kontrastu sa ovom žbunastom masom listova tamnozelene boje, isečenih u linearne individualne režnjeve nalik na vlati trave (nemačko-holandski naziv biljke: Haarstrang = vlasi kose).
Tipično stanište ove biljke su grubi pašnjaci na glinenoj zaslanjenoj podlozi (raste i na obalama mora) — pontsko-mediteranski-srednjoevropski florni element. U Srbiji je, osim Vojvodine, nalažen u okolini Kragujevca i Niša, na Zlatiboru i na Velikom Kršu kod Bora. Na ovim staništima (kao i na Fruškoj gori) nastanjuje pašnjake i šikare suvih padina, proplanke i rubove šuma, dok je u Bačkoj i Banatu tipično nizinska biljka.
Lekovita je biljka, kojoj od starih vremena u narodu pripisuju čarobna svojstva (npr. da koren držan u kući privlači novac, sreću, i tera dušmane).
Autor: Jožef Dožai
Status zaštite vrste

Biljka hraniteljka Natura2000 vrste moljca: Gortyna borelii lunata (raskovnikov leptir)
Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva: Prilog II Zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva;


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović


Smrtovnice Osmrtnice