Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Liliopsida -> ordo Poales -> familia Cyperaceae

Vrsta

Latinski naziv

Carex stenophylla Wahlenb.

Srpski naziv

Uskolisna oštrika


Opis vrste

Ljupko čupava višegodišnja trava, visoka 10-30 (ređe do 40) cm. Rizom uzlazan ili vertikalan, prekriven tamnim vlaknastim ljuskama. Stabljika tupo trokutasta, glatka, u gornjem delu nekad manje hrapava. Listovi dužine 1/2 stabljike ili jednaki, ređe duži, uspravni, blago kukastog vrha, spljošteni, glatki; ligule 0,2-0,3 mm. Cvast (klas) 1-2 cm visoka i 5 mm široka, loptasta do izduženo jajasta, sastoji se od kompaktne grupe šiljaka. Brakteje uspravne, duge, sa šiljcima. Cveta rano, od marta pa sve do juna.
Ova šaš u fazi sukcesije stvara gustu ledinu, a na peskovima je pionirska vrsta i među prvim vezačima eolskog nanosa. U kasnijim fazama ga izguraju kompetitvnije trave pa u pašnjacima nije značajan. Rasprostranjenje: od severne Italije preko Austrije, Panonske nizije (Mađarsko pobrđe i Hrvatsko zagorje) do jugoistoka Evropske Rusije; a u Aziji se pruža do Kazahstana pa od istočnog Kavkaza do Mongolije, Kine, severozapadne Indije i Pakistana. U našim krajevima je zastupljena u peščarama (Subotička i Deliblatska) i na Fruškoj gori, mestimično i drugde npr. na slatinama i u pustarama.
Autor: Jožef Dožai


Galerija slika
[ Ne postoje slike za izabranu vrstu. ]


Status zaštite vrste


Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva: Prilog II Zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva;


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović


Smrtovnice Osmrtnice