Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Animalia -> phylum Chordata -> classis Aves -> ordo Charadriiformes -> familia Scolopacidae

Vrsta

Latinski naziv

Calidris canutus (Linnaeus, 1758)

Srpski naziv

velika sprutka


Opis vrste

D.t. 23-26 cm. Gnezdi se u delovima krajnjeg severa Azije, Grenlanda i Severne Amerike. Selica je. Zimu provodi uz obale Evrope (uglavnom zapadne), Afrike, južne Azije, Australije, Severne i Južne Amerike. Gnezdi se u arktičkim suvim tundrama, na mesima sa oskudnom vegetacijom, često u blizini glečera ili potoka, uglavnom na višim nadmorskim visinama. U periodu seobe i zimovanja, zadržava se gotovo isključivo uz morske obale (peščane i muljevite plaže, zalivi, estuari, sprudovi itd), a veoma je redak na kontinentalnim jezerima i barama. Gnezda gradi na tlu. Hrani se insektima i njihovim larvama, paucima, crvima, mekušcima, račićima, retko semenjam biljaka i malim ribama. U Srbiji je veoma retka i malobrojna u periodu seobe.
Autor: Radišić Dimitrije


Galerija slika
[ Ne postoje slike za izabranu vrstu. ]


Status zaštite vrste
[ Vrsta se ne spominje na listama vrsta od značaja za zaštitu prirode. ]

Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u Srbiji



Stranicu održava(ju)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Novi Sad