Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Asterales -> familia Compositae

Vrsta

Latinski naziv

Symphyotrichum novi-belgii (L.) G. L. Nesom

Srpski naziv

Istočnoamerička zvezdica


Opis vrste

Višegodišnja, zeljasta biljka sa uspravnim stalom visokim do 120 cm. Jajasto-lancetasti listovi su nazubljeni u gornjoj polovini, sedeći, sa proširenjima oko baze liske raspoređeni naizmenično. Gornji listovi su linearno-lancetasti listovi takođe, raspoređeni naizmenično. Glavice su grupisane u simetrične složene cvasti. Cvetovi unutar glavica su dvopolni u sredini i žućkasti, dok su obodni jezičasti, plavo-ljubičaste, ljubičaste ili roze boje, sterilni. Plod je ahenija. Cvetanje i oprašivanje: od jula do septembra; entomofilija (insektima). Plodonošenje i rasejavanje: od avgusta do oktobra; mirmekohorija (mravima); endozoohorija (na krznu životinja), antropohorija (čovekovim aktivnostima), anemohorija (vetrom).
Veoma je slična vrsti S. salignum kao i vrsti hibridogeonog porekla S. versicolor od kojih se teško razlikuje. U odnosu na S. versicolor ima nazubljen obod donjih listova, a oni nisu prekriveni žlezdanim dlakama, kako je to slučaj kod S. salignum.
Nastanjuje rečne obale i smetlišta, vlažna mesta koja nisu konstantno poplavljena, litoralnu zonu površinskih voda, pionirske i efemerne zajednice periodično plavljenih obala i zajednice korova na ruderalnim mestima. Poreklom iz istočnog dela severne Amerike (SAD, Kanada), uneta je kao dekorativna vrsta koja je do početka XX. veka već uveliko poznata duž rečnih obala Centralne Evrope. Kod nas se efikasnim anemohornim rasprostiranjem brzo širi, kao biljka odbegla iz napuštenih bašta i parloga.

Sin. Aster novi-belgii L.
Autor: Goran Anačkov


Galerija slika
[ Ne postoje slike za izabranu vrstu. ]


Status zaštite vrste

Invazivna vrsta - status DD (nova pridošlica, hortikulturna)


Rasprostranjenje
[ Ne postoje podaci za izabranu vrstu. ]


Stranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović


Smrtovnice Osmrtnice