Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Myrtales -> familia Onagraceae

Vrsta

Latinski naziv

Oenothera glazioviana Micheli

Srpski naziv

Velecvetni noćurak, hibridni noćurak


Opis vrste

Dvogodišnja biljka visoka i do 180 cm, sa prostim ili pri vrhu granatim stablom koje može biti zelenkasto, zeleno sa crvenim pegama ili crvenkasto, prekriveno dlakama sa jajastom crvenom osnovom. Eliptični ili izduženo-lncetasti listovi sa izraženim crvenim ili belim središnjim nervom su obodom nazubljeni i raspoređeni spiralno. Cvetovi su žuti i izrazito krupni, sakupljeni u rastresitu grozdastu cvast. Plod je čaura. Cvetanje i oprašivanje: VI-VIII; entomofilija (insektima), proterandrija. Plodonošenje i rasejavanje: VII-IX, zoohorija (životinjama). Veoma prepoznatljiva vrsta s obzirom da se od ostalih vrsta ovog roda (nastanjuju slična staništa i habitusom liče jedna na drugu) razlikuje zbog krupnih cvetova koji dok su u populjcima imaju po sebi crvene pruge. Ova osobina generalno odvaja ovu vrstu od velikog broja drugih vrsta roda Oenothera.
Poreklom je iz Severne Amerike (Kanada i SAD), raste pored reka i kanala, na vlažnim staništima. Uneta kao dekorativna biljka za gajenje po baštama, poznata u Evropi još 1876. godine. Pobegla iz kulture i kao dvogodišnja vrsta izuzetnog rasta, brzo osvajala priridna staništa. Često nije ni uništavana zbog dekorativnog izgleda. Kod nas je zasad retka. Na području Srbije ne postoji stabilna populacija ove vrste.
Napomena: taksonomski status vrste nije jasan – smatra se da je spontani hibrid dvaju u prirodu odbeglih unesenih vrsta (Oenothera fallax × biennis?, O. muricata × biennis?). Nalažen je i opisivan u brojnim oblicima (manji cvet, tamniji cvet, beo cvet itd.), varijabilan je i sklon hibridizaciji sa drugim vrstama.

Sin. Onagra erythrosepala Borbás, Oenothera erythrosepala Borb.
Autor: Goran Anačkov
Status zaštite vrste

Invazivna vrsta


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović