Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Animalia -> phylum Bryozoa -> classis Phylactolaemata -> familia Pectinatellidae

Vrsta

Latinski naziv

Pectinatella magnifica (Leidy 1851)

Srpski naziv

veličanstvena briozoa


Opis vrste

Veličanstvena briozoa potiče iz Severne Amerike, iz jezera i mirnih voda istočno od Misisipija, od Ontarija do Floride. Ona se u poslednjih 30 godina proširila u mnoge slatkovodne sisteme u zapadnom SAD, a dospela je i u Evropu i Aziju.

Pectinatella magnifica stvara kolonije loptastog oblika, najčešće pričvršćene za vodeno bilje i granje. U sredini kolonije se nalazi želatinozna masa. Na površini jezgra se formiraju vidljive rozete izgrađene od 10-18 pojedinačnih životinja, zooida. Zooidi se sastoje od dva dela: cistida (omotača) i polipa. Spoljašnjost cistida se sastoji od hitina i supstance nalik želeu. Celu površinu centralnog gela prekriva mozaik grupisanih zooida. Veličanstvena briozoa se reprodukuje u jesen oslobađanjem "statoblasta" (“zimskih jaja”), smeđih plivajućih zrnaca. Svaki statoblast ima istureni niz kukica koje lako prijanjaju na podlogu. Kolonije briozoa se raspadaju u jesen kada se voda ohladi ( ispod 16º C), a tada se oslobađaju i statoblasti . Statoblasti plutaju na površini vode i mogu da se zakače na životinje, ptice selice, pse i druge sisare. Oni miruju u toku zime i aktiviraju se u proleće sledeće sezone.
Autor: Oliver Fojkar i Jelena Stanišić
Status zaštite vrste

Invazivna vrsta.


Rasprostranjenje

Do sada je pronađena u gornjoj Elbi u Nemačkoj 1950., a zatim u Berlinu i Vroclavu. Takođe je zabeležena u Rumuniji i Turskoj . U Francuskoj, je zabeležena u oblasti Franche-Comte 1994 godine. Pojava u Holandiji je prvi put prijavljena 2003. godine,

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Protego, Subotica